Můj oblíbený Máslový croissant s ořechovým proteinovým krémem

Představení receptů:  

Suroviny:

• Vejce (1ks) + na potření
• Nadrobené čerstvé droždí (50 g)
• Hladká mouka (1 kg)
• Sůl (20 g)
• Krupicový cukr (100 g)
• Vychlazené máslo (450 – 500 g)
• Oříškovo proteinový krém

Postup:

1. Do mísy vlijte 600 ml vody, poté přidejte vejce, droždí, mouku, sůl a cukr. Veškeré zmíněné suroviny hněte.
2. Vypracované těsto by se nemělo po natáhnutí trhat. Pokud se tak stalo, přidejte trochu mouky navíc. Poté těsto zabalte do potravinové fólie a nechte 1 hodinu stát v kuchyni, posléze ho odložte do lednice do druhého dne.
3. Těsto vyndejte z lednice a zvažte ho. Následně si odvažte máslo – za potřebí je přesně ¼ váhy těsta. Pohlídejte si, aby máslo mělo stejnou konzistenci, jako těsto. Vytvarujte z něj plát a poťukejte do něj válečkem; můžete ho dát mezi dvě potravinové fólie a vyválet.
4. Vyválejte i těsto do čtverce tak, aby bylo o trochu větší, než je připravený čtverec másla. Máslo položte na vyválené těsto tak, aby se rohy másla dotýkaly středů stran těsta. Máslo poté zabalíte jako do obálky (tj. přes hrany másla přehněte těsto tak, aby se jeho špičky potkaly uprostřed).
5. Strany těsta se nesmějí překrývat, těsto musíte tisknout k sobě, ne na sebe. Důležité je, aby nikde nekoukal ani kousek másla! Těsto vyválejte do delšího obdélníku; vyvalujte pouze v jednom směru. S moukou na podsypání opatrně – čím méně ji přidáte, tím lépe.
6. Těsto přeložte na třetiny, zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do lednice. Postup ještě 2x zopakujte (vyvalování, překládání na třetiny a ukládání v lednici). Těstem je třeba otočit vždy o 90 stupňů a vždy je skládejte ve směru, ve kterém jste ho dříve vyvalovali.
7. Těsto po posledních 30 minutách v lednici vyválejte na obdélník o tloušťce cca 3 mm.
8. Plát překrojte na dva pruhy, aby měl šířku 20 cm. Posléze pláty položte na sebe a nařežte z nich trojúhelníky. Krátká strana by měla mít cca 8-10 cm, tu poté uprostřed nařízněte.
9. Řez roztáhněte do stran a trojúhelníky za špičku vytáhněte (tvarem bude připomínat Eiffelovku). Těsto srolujte do croissantu. Nechte 60 -90 minut kynout a poté je potřete vejcem a vložte na 10 minut do předem vyhřáté trouby (na 200 ᵒC). Je důležité je péct zprudka – uvnitř budou vláčné a na povrhu křupavé. Podávejte s oříškovo proteinovým krémem. Dobrou chuť!