Jednoduchý recept na ZAPLÉTANOU VÁNOČKU s arašído - lískovým krémem

Představení receptů:  

Suroviny:

• Polohrubá mouka (500 g)
• Cukr krystal (120 g)
• Rozpuštěné máslo (100 g)
• Rozpuštěné sádlo (1 lžíce)
• Kostka droždí (42 g)
• Vejce (1 ks) + žloutek navíc
• Mléka (250 ml)
• ¼ lžičky soli
• Hrst hrozinek naložených v rumu, vlašských ořechů a mandlí
• Arašído-lískový krémy

Postup:

1. Nejprve rozdrobte droždí a se lžící cukru rozmíchejte do tekutého stavu. Přilijte trochu mléka, poté přidejte i vejce a žloutek a promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve poté i zbylé mléko.
2. Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Po vyklopení na vál hněte rukama asi 10 minut. Pokud by těsto lepilo, podsypte jej moukou, naopak pokud by bylo těsto málo pružné, podlijte lžičkou oleje. Pokud nemusíte, nepřidávejte nic.
3. Další důležitou fází je kynutí – vytvarujte bochánek, vložte jej zpět do mísy a zakryjte utěrkou. Těsto nechte kynout 3 – 4 hodiny. Po uplynutí doby vyjměte, prohněťte a postupně zapracujte ořechy a hrozinky.
4. Těsto rozdělte nožem na 9 stejně velkých bochánků (4+3+2) a vyválejte z nich rukama stejně dlouhé prameny.
5. V této chvíli začněte plést, a to vždy od středu směrem ke koncům. Spodní patro pleťte tak, aby výsledná vánočka vypadala pravidelně především z boku. Konce zahněte dospod. Spletenou vánočku přeneste na ples a hřbetem ruky splácněte svrchu po celé délce. Tímto způsobem položte všechny díly.
6. Šup do trouby! Troubu si předehřejte na 220 ᵒC. Vánočka bude ještě 30 minut kynout na plechu. Těsně předtím, než půjde do trouby, ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte celkem hodinu. Podávejte s arašído-lískovým krémem. Dobrou chuť!